Sushi Kraków Sushi Kraków

Niezbędne akcesoria do przygotowania i podania sushi

Przygotowanie sushi to proces, do którego warto się dobrze przyłożyć. Choć mogłoby się wydawać, że sama potrawa jest niezwykle prosta, to jednak nie należy mylić minimalizmu z metodami przyrządzania i podawania tej niezwykłej japońskiej potrawy. Warto tylko wspomnieć, że japońscy mistrzowie sushi niejednokorotnie zaczynają swoją karierę od miesięcznych lub kilkuletnich nawet kursów gotowania ryżu, by zrozumieć złożoność całego procesu. Niemal każda polska restauracja sushi oferuje dania przygototywane w tradcyjny sposób. To świetna okazja do tego, by zapoznać się z wszelkimi niezbędnymi akcesoriami, których nie może zabraknąć w miejscu serwującym ten japoński rarytas.

Hocho 

Bez względu na rodzaj przygotowywanego sushi odpowiedni zestaw noży jest kwestią esencjonalną. Hocho to niemal specjalistyczny nóż, który służy wyłącznie do przygotowywania tej japońskiej potrawy. Niezależnie od tego, czy szykujemy sushi bezglutenowe czy wegetariańskie, hocho jest narzędziem, bez którego nie będziemy w stanie wznieść się na wyżyny niezbędnej w tym przypadku precyzji. Tajemnicą tych noży jest oczywiście proces produkcji. Są kute wielowarstwowo przy zastosowaniu żelaza i stali węglowej. Dzięki temu odznaczają się ogromną wytrzymałością na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych.

Makisu 

W niektórych przypadkach makisu jest wprost niezbędnym narzędziem pracy. Mowa o specjalnie tkanej macie bambusowej, za pomocą której możliwe jest formowanie zgrabnych rolek, które następnie są krojone na maki. Trzeba powiedzieć, że makisu to jeden z tych elementów, bez którego nie sposób wyobrazić sobie przyrządzania sushi. Warto również dodać, że wybór bambusa nie jest dziełem przypadku. Jest to roślina o bardzo silnych właściwościach antybakteryjnych. W związku z powyższym podczas uprawy nie stosuje się żadnych chemicznych dodatków, a sama mata idealnie sprawdza się w przestrzeni kulinarnej.

Oshibori 

Oshibori to jeden z tych elementów, które przynoszą ulgę osobom bez doświadczenia w posługiwaniu się pałeczkami. W rzeczywistości są to niewielkie ręczniczki podawane tuż przed posiłkiem. Służą do oczyszczenia dłoni i jednocześnie zachęcają do spożywania posiłku palcami. To dobra wiadomość dla osób, które preferują taki styl jedzenia sushi. Warto dodać, że w tradycji japońskiej oba sposoby są jak najbardziej dozwolone. Sushi Kraków można wobec tego jeść zarówno pałeczkami, jak i palcami po ówcześniejszym umyciu dłoni. Wilgotne ręczniczki najczęściej podawane są w niewielkiej miseczce.