Pizzeria albo restauracja włoska proponująca klasyczne dania kuchni Italii to jedne z najpopularniejszych lokali w Polsce. Zakochaliśmy się w tych smakach, dlatego nie brakuje ich w całej Polsce. Chcesz otworzyć włoską trattorię? Skompletuj wyposażenie – podpowiadamy, co jest niezbędne.
Maszynka do makaronu
Włoska restauracja to nie tylko pizza, ale też świeże pasty z różnymi sosami i dodatkami – niezbędna jest zatem wydajna i solidnie wykonana maszynka do makaronu. Domowe pasty smakują znacznie lepiej i stanowią zachętę dla gości. Można w nich samodzielnie przygotować m.in. makaron spaghetti, penne, tagliatelle, rigatoni, ale i ravioli oraz inne kształty. Prosta w obsłudze maszynka posłuży przez wiele lat.
Piec do pizzy – numer jeden!
Trudno wyobrazić sobie lokal z włoską kuchnią bez tradycyjnej pizzy, dlatego przede wszystkim warto skupić się na wyborze pieca. To ważna inwestycja, która na pewno się zwróci – często wybierany jest m.in. piec opalany drewnem, ale wybór urządzeń jest ogromny. Weź pod uwagę piec elektryczny, gazowy, piece tunelowe. Ważne, by dopasować najlepszy do swojego lokalu oraz budżetu. Ręcznie tworzone ciasto, zgodnie z włoską recepturą i z wykorzystaniem oryginalnych i dobrych produktów, skusi gości, którzy docenią jej walory.
Maszynka do mięsa
W restauracji, nie tylko włoskiej, niezbędnym urządzeniem jest również maszynka do mielenia mięsa. W lokalu o omawianym profilu można w niej zmielić mięso, które następnie serwujemy z sosem bolognese czy ragu. Znacząco ułatwi i przyspieszy też przyrządzenie farszu do ravioli albo tortellini. Będzie pożądanym pomocnikiem w kuchni.
Do restauracji wybierz elektryczną maszynkę, bo jest ona znacznie wydajniejsza i szybsza podczas procesu mielenia. Powinna być wykonana ze stali nierdzewnej i dysponować dużą mocą. W zależności od modelu, maszynka do mięsa może mieć szersze możliwości – jak krojenie warzyw, mielenie przypraw czy ziaren kawy. Potrzebne są jedynie odpowiednie sitka i przystawki, by zwiększyć zakres jej możliwości.
Profesjonalny ekspres do kawy
Włoska restauracja bez włoskiej kawy? Niemożliwe! W każdej włoskiej restauracji po posiłku serwuje się mocne, gęste i aromatyczne espresso, dlatego zainwestuj również w ekspres do kawy. Napój ten jest niezwykle ważny w tradycji i kulturze włoskiej, a espresso Włosi popiją na koniec uczty. Inwestycja w solidnie wykonany i wydajny ekspres to konieczność. Poza tym możesz też przygotowywać inne napoje kawowe, idealne do deserów – jak cappuccino, latte, kawy sezonowe.